Sortim… M’avorreixo… Agafem joguines?

 

“Les joguines prefabricades treuen als nens la possibilitat de pensar per si mateixos, dissenyar, resoldre problemes i, el que és més important, els desproveeixen d’orgull i l’afirmació de crear alguna cosa ells tots sols. ”

C. Warden

 

Decidim sortir… A la muntanya, a la platja o bé en una mas per fer una calçotada o per menjar la mona. Ens preparem. Portem menjar, beguda,… I de seguida ens ve al cap: agafem joguines perquè els nens no s’avorreixin. Joguines que tenen a casa que faran que s’oblidin d’embrutar-se o d’enfilar-se i prendre mal…

Marxem carregades i carregats amb les motxilles, menjar, beguda i joguines pensant que serà un dia genial on la frase que ens fa tanta por, “M’AVORREIXO”, no la podran formular.

Arribem al lloc desitjat i despleguem totes les joguines… Tot va genial fins que al cap d’unes hores, sentim la maleïda frase… “M’AVORREIXO”… No pot ser, tenen tot el què necessiten i encara s’avorreixen??

Quan l’Arnau era petit, portàvem joguines prefabricades… Ell és fill únic i no volíem que “s’avorrís”… I si, la historieta d’abans ens passava fins què vam veure que s’avorria perquè li donàvem tot fet, no havia de pensar, d’experimentar… I de seguida perdia la gràcia…


Vam poder comprobar que allà on anàvem hi havia múltiples possibilitats de joc i moltes “joguines”… Materials naturals, anb colors neutres i textures suaus que li entraven pels cinc sentits. A més, materials oberts que li permetien fer volar la imaginació i que un mateix element pogués ser vàries coses (un pal, pot ser una espasa, una forca o una vareta màgica).Així que, a partir de llavors ja no vam prendre més “joguines prefabricades” (bé, algun ninotet que li té una estima especial si ja que li agrada portar-lo per compartir l’experiència amb ell i no que el ninotet sigui l’objecte principal de joc).


Vam poder comprobar que el seu joc era més creatiu, més obert, que s’anava entrelligant en diferents situacions i històries… En definitiva, un joc lliure amb els cinc sentits.

Si deixem endarrere els prejudicis dels “perills” i la “netedat” (en un altre post ho aprofundiré més), i deixem que juguin lliurement, que busquin solucions als seus problemes, que la frase “M’AVORREIXO” sigui el punt de partida per crear alguna cosa, que s’impregnin de tot allò que trobin al lloc on estiguin (muntanya, platja o camp),… Veurem una connexió especial entre el medi on estan i les nostres filles i fills, una fusió natural on s’amotllen dins el paisatge, on la connexió és tan forta que els veiem en un conjunt.


Veurem com apareixen de forma natural totes les fases del desenvolupament infantil:

  • Recol.lectors (fins els 6-7 anys) on el seu joc és recollir tot el què està al seu voltant.


  • Exploradors (dels 6-7 anys fins als 12 anys), on el seu joc és ampliar espai i explorar nous llocs, on el risc és part de la seva forma de saber les seves possibilitats però també els seus límits.


Així què, tot i que és temptador portar coses de casa allà on anem per no “avorrir-se” , si no volem tallar-los les ales deixem que elles i ells mateixos busquin la seva pròpia manera de jugar, sense limitar les seves possibilitats ni coheccionar (no t’embrutis, no marxis del meu costat que sinó no et veuré, no t’enfilis que cauràs,…) i sense donar per fet un tipus de joc amb les joguines prefabricades…


Recordem els nostres records d’infància quan estàvem a l’aire lliure, on vam poder aprendre la sensació de llibertat… Deixem ser lliure a les nostres filles i fills?? Aquest tema dóna per fer un altre post…


Deixem que pensin, que siguin creatius, que busquin solucions als seus problemes i no els hi donem tot fet…

Anuncis

2 thoughts on “Sortim… M’avorreixo… Agafem joguines?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s