La llibreta

“La llibreta és un equipatge de mà fonamental, és una memòria externa fantàstica. I un motor meravellós per augmentar la teva creativitat, perquè tenint una llibreta aprop, utilitzaràs el cap per pensar en coses, no per recordar-les”.

                                             César Bona


Fa uns dies vaig llegir al Facebook un post de César Bona titulat Pon una libreta en tu vida! I em va encantar!!

Em va fer pensar en l’anterior post on parlava sobre gaudir del trajecte i del que jo anomeno “patiment sensorial”, on, resumint-lo, a vegades ens ofusquem en arribar a una meta i no gaudim del trajecte. I el què fem és desconnectar els sentits durant el trajecte i els tornem a connectar al arribar a la destinació. I aquesta desconnexió la transmetem a les nostres filles i fills on els “arrosseguem” per arribar a l’objectiu final.

Un “patiment sensorial” de les nostres filles i fills que fa que els privem de la seva innata capacitat de descobrir tot el què els envolta a través dels sentits. El resultat? Plors, cansament, malhumor… Que faran que no gaudeixin de l’experiència plenament i que no entenguin per què no poden parar a contemplar una papallona, per exemple.


Per a què una llibreta?
En totes les sortides que hem fet amb l’Arnau, hem preparat la seva motxilla amb diferents aliments i objectes per evitar tan el “patiment fisiològic” com el “patiment sensorial”

Entre totes les eines, la llibreta i colors ocupen un lloc ben especial. 

Des de ben petit, l’Arnau sempre ha fet servir el dibuix com a mitjà d’expressió. Sobretot quan les paraules éren escasses per poder expressar tot el què sentia. A mesura que s’ha fet gran, i ha dominat l’escriptura, els dibuixos els complementa amb text, relatant experiències i creant històries. Per això, per a ell, és indispensable portar una llibreta sempre a la motxilla.

Llibreta per plasmar, llibreta per crear


Durant el trajecte, anem parant, sense presses, donant temps per a què els sentits es connectin amb tot allò que l’envolta i pugui descobrir, desxifrar i entendre tot el què li entra pels sentits.

I aquí entra en joc la llibreta:

  • Dibuixos o text per plasmar tot el què veu o toca.
  • Dibuixos o text per expressar com es sent.
  • O, simplement, temps per a crear dibuixos o text.

Si, si… Crear!! Per què la llibreta no pot ser, només, per plasmar el què veu, toca o sent, sinó també per crear.

Sota un arbre, damunt d’una pedra, al costat d’un riu o damunt la neu… Són moments on l’Arnau s’ha trobat connectat plenament en tots els sentits i ha trobat el seu moment “d’inspiració”.

“Oberta a les seves ganes i idees, la natura ofereix múltiples possibilitats de joc, aventura i creació en un monent donat, i la promesa d’altres que arribaran en el futur”

                                              Heike Freire

I és que amb la calma, el silenci, la pau i la harmonia que ens ofereix la natura afavoreix que la creativitat flueixi.

Moltes vegades quan, sota un arbre per exemple, treu la llibreta i comença a dibuixar i escriure observo que està fent un còmic. En cap moment li dic el què ha de dibuixar o escriure. 

“Veig que estàs dibuixant…” li dic. “Si mama, m’ha vingut al cap una vinyeta del còmic dels Angry Birds que vaig conençar ahir”. No li recrimino mai que ara no és moment de pensar amb els Angry Birds o els Zomblins… És el seu moment d’inspiració i li respectem. 


És en la contemplació i la connexió amb la natura on ens trobem a nosaltres mateixos.                 

Llibreta per recordar


Quan l’Arnau va dominar l’escriptura, tenia moltes ganes per recordar totes les experiències que féia… Així va començar el seu Diari Personal.

En el seu diari explica, tan en dibuix com en text, totes les sortides què hem fet, les seves emocions, annècdotes i fets especials. 

Li agrada plasmar-ho per recordar. I, amb el temps, li agrada molt tornar a veure tot el què ha plasmat i poder-ho recordar!!!


I és que una llibreta a la motxilla té un munt de possibilitats sempre i quan no anem amb presses i gaudim del trajecte! Donem temps per apuntar o dibuixar, per plasmar, crear o recordar. Donem temps per connectar!!!

Anuncis

One thought on “La llibreta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s