Construccions a la neu: castells amb cubells i pales de platja, iglús i deixar volar la imaginació

Ja que som a l’hivern i ha nevat molt últimament, vull fer aquest primer post per a mostrar-vos que es pot anar a la neu sense anar a esquiar: castells de neu, iglús i altres construccions…

“Siempre he sentido la necesidad de vincularme con la naturaleza. Y cuando tuve hijos la llamada de la tierra se hizo aún más fuerte. He podido observar y acompañar a muchos niños y niñas en los últimos 15 años y puedo afirmar que cuanto más “salvaje” es su infancia más sanos, creativos, motivados, felices, responsables y seguros de sí mismos/as crecen.”

Heike Freire

  • CASTELL DE NEU


L’Arnau va conèixer la neu quan tenia quasibé un any (ell va néixer en novembre)… Així que vam planejar una estona agradable a la neu i vam comprar un trineu… El meu home va agafar un “kit” de platja amb pales i motlles per jugar. “Si es pot anar a la platja i jugar amb la sorra mullada, també podem fer-ho servir a la neu”, em va dir.

Vam anar a pistes i el trineu el vam fer servir de cotxet fins arribar a la zona de trineus…

La sorpresa, l’Arnau no va gaudir amb la velocitat del trineu… Els nens petits necessiten temps per comprendre el món que els envolta, temps per tocar, per experimentar, per fer i desfer.


Així que, després del poc èxit del trineu, ens vam posar en un raconet i vam treure els cubells, les pales i els motlles per jugar a la neu….
Com si estiguéssim a la platja, amb les pales, els cubells vam fer un castell de neu. Amb els motlles vam fer blocs que els posàvem un damunt de l’altre fins a fer el mur del castell. Al costat, amb els cubells, les torres… I després de construir, va arribar el moment de destruir!!! Fer i desfer, donar temps, donar oportunitats, imaginar… Vam veure clar que, per suposat, una baixada ràpida amb el trineu no li donava la informació que li calia per comprendre el què era la neu.

Estar assegut al terra, amb el contacte directe amb la neu, notar la sensació del fred, veure com la neu s’adaptava al motlle i li donava forma, veure que després quedava tot mullat,… Va fer que li entrés pels sentits i pogués entendre, amb el temps, el nou entorn on estava.

  • IGLÚ

Els iglús es feien, tradicionalment, amb blocs de neu, en general en forma de cúpula. Malgrat que, habitualment, s’associen amb tots els esquimals, els que en fan, predominantment, són els habitants de l’àrtic central del Canadà i els de Groenlàndia que viuen a la zona de Thule. Els pobles inuit d’altres zones més aviat tendeixen a fer servir neu, que té un gran poder com a aïllant, per protegir del fred les seves cases, construïdes amb ossos de balena.

Els anys van passant i les construccions van evolucionant… Els cubells, les pales i els motlles ens han acompanyat en totes les sortides que hem fet a la neu. Però en mica en mica s’han quedat petites mentres l’Arnau es va fent gran…

“Papa, he vist al conte de la Tina (La Tina al Denali d’Araceli Segarra) que els esquimals viuen en iglús fets de neu… En podem construir un?”

Val a dir que el meu home es dedica a la construcció i això facilita la feina…

Al igual que vam fer amb els motlles de platja, ara fem blocs grans amb la pala gran


Els amunteguem en forma rodona i allisem les parets de fora amb la neu…


Cada cop anem tancant la rodona de la paret fins a tancar la cúpula… I finalment, fem el passadís per entrar…


El treball en equip i la precisió en fer els blocs fa que el resultat sigui espectacular!!! Una “caseta” on entrar i sortir, amagar tresors que ha trobat… Joc simbòlic en estar pur!!!

  • DEIXAR VOLAR LA IMAGINACIÓ

I arribats en aquest punt, la imaginació no té límits… I tan es poden construir “joguines” per jugar a dins l’iglú o un sofà per contemplar les meravelloses vistes!!!

Un cotxe, un ós i una careta…

Tornem a fer blocs…

Descansem i contemplem les vistes…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s